فهرست مطالب

نشریه چشم انداز حسابداری و مدیریت
سال پنجم شماره 69 (زمستان 1401)

  • جلد دوم
  • تاریخ انتشار: 1401/10/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا عرض پیما، شاهرخ بزرگمهریان، امیرعلی بندریان* صفحات 1-16

    طی دهه های اخیر روند فزاینده پیشرفت صنعتی از یک سو و محدودیت منابع طبیعی و زیست محیطی از سوی دیگر توجه جامعه بشری را به مساله حفظ محیط زیست جلب نموده، همچنین تقاضای روز افزون ذینفعان از شرکت ها برای پذیرش مسیولیت-های اجتماعی، شرکت ها را به درگیر شدن در مسیولیت های زیست محیطی و اجتماعی تشویق می کند. لذا با توجه به اهمیت افشای اطلاعات زیست محیطی؛ این پژوهش به بررسی تاثیر رقابت بازار محصول بر افشای اطلاعات زیست محیطی شرکت با تاکید بر نقش توانایی مدیریت در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1393 تا 1399 با استفاده از اطلاعات 125 شرکت پرداخته است. آزمون فرضیه ها با استفاده از رگرسیون چندگانه و باچیدمان دادهای تابلویی صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که رقابت بازار محصول باعث افزایش افشای اطلاعات زیست محیطی شرکت ها می شود. به عبارتی در شرایط وجود بازار رقابتی، میزان افشای اطلاعات زیست محیطی شرکت ها افزایش می یابد. وجود رقابت در بازار، به افزایش شفافیت و کاهش عدم تقارن اطلاعاتی منجر می گردد، زیرا اطلاعات مشابه و قابل مقایسه را می توان از سایر رقبای فعال در بازار کسب کرد و جهت بررسی صحت ادعاها و اطلاعات ارایه شده توسط مدیریت شرکت مورد استفاده قرار داد. این افزایش شفافیت به افزایش عملکرد مالی منجر می گردد. نتایج همچنین بیانگر این موضوع بود که در شرکت هایی که مدیران با توانایی بالا دارند ، رابطه مثبت بین رقابت بازار محصول و افشای اطلاعات زیست محیطی تشدید می شود. به عبارتی مدیران اجرایی با توانایی بالا مایل به سرمایه گذاری بلندمدت در فعالیت های زیست محیطی هستند که این سرمایه گذاری ها منجر به بهبود مسیولیت اجتماعی و زیست محیطی می شوند.

    کلیدواژگان: رقابت بازار محصول، افشای اطلاعات زیست محیطی، توانایی مدیریت
  • امنه گرامی*، صبیحه حمید، عاطفه غفوریان صفحات 17-36
    بررسی تاثیر مدیریت دانش بر سرمایه فکری، سرمایه اجتماعی و نوآوری شرکت ابتدا به توصیف آماری داده های حاصل از اجرای پرسشنامه پرداخته شده و سپس فرضیه های مطرح شده مورد آزمون قرار می گیرد. به منظور توصیف داده های مذکور با استفاده از نرم افزار SPSS شاخص های میانگین، انحراف معیار، مینیمم، ماکسیمم، فراوانی و درصد محاسبه گردید و در سطح استنباطی جهت بررسی فرضیه ها، تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری (SEM) با استفاده از نرم افزار لیزرل بکار برده می شود.یافته ها نشان می دهد که مدیریت دانش بین سرمایه فکری و سرمایه اجتماعی رابطه مثبت و معناداری دارد. مدیریت دانش تاثیر معناداری بر نوآوری داشته. با این حال، سرمایه فکری و سرمایه اجتماعی بر نوآوری تاثیر بسزایی دارند. از سوی دیگر مدیریت دانش با میانجیگری سرمایه فکری و سرمایه اجتماعی بر نوآوری تاثیر مثبت و معناداری دارد. ارزش این مقاله شامل مفاهیمی برای توسعه مدیریت دانش و سرمایه فکری و اجتماعی است که منجر به نوآوری در شرکت های تولیدی می شود. مدیریت دانش می تواند عملکرد نوآوری یک شرکت را بهبود بخشد، اگر به اشتراک گذاشته شود و به طور موثر به کار گرفته شود. این مقاله به موضوع مهمی می پردازد و یافته ها ممکن است توسط متخصصان و مدیران یا افراد دیگری که علاقه مند به پیشبرد مدیریت دانش است که منجر به نوآوری می شود مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سرمایه فکری، سرمایه اجتماعی، نوآوری، فرآیند مدیریت
  • الهام منصوری نیا*، فاطمه انوشا صفحات 37-57
    جریان های نقدی عملیاتی در برآورد ارزش ذاتی و شکل دادن به تصمیمات سرمایه گذاری اهمیت ویژه ای دارد. شرکتهایی که دچار محدودیت مالی هستند به تولید جریان نقد داخلی متکی می باشند. و ارزش پیش بینی جریان نقد در این شرکتها اهمیت ویژه ای دارد. افزایش کیفیت حسابرسی در شرکتها موجب افزایش قابلیت اتکای اطلاعات شامل اطلاعات جریان نقدی و قابلیت پیش بینی آن می گردد. هدف این تحقیق تبیین ارتباط محدودیت مالی و کیفیت حسابرسی با ارزش اطلاعاتی پیش بینی جریان نقد عملیاتی می باشد. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش علی همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار در بازه زمانی 5 ساله 1395 الی 1399 بوده است که از طریق نمونه گیری حذف سیستماتیک در مجموع 110 شرکت مورد مطالعه قرار گرفتند. متغیر وابسته این تحقیق ارزش اطلاعاتی پیش بینی جریان نقد عملیاتی و متغیر مستقل شامل محدودیت مالی و کیفیت حسابرسی می باشد. برای آزمون فرضیه های تحقیق از رگرسیون حداقل مربعات تعمیم یافته استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که بین محدودیت مالی و ارزش اطلاعاتی پیش بینی جریان نقد عملیاتی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. اما بین کیفیت حسابرسی و ارزش اطلاعاتی پیش بینی جریان نقد عملیاتی رابطه معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: ارزش اطلاعاتی پیش بینی جریان نقد عملیاتی، محدودیت مالی، کیفیت حسابرسی
  • پروین چابک مقدم*، محسن حسینی الاصل صفحات 58-71
    ما در این پژوهش، بررسی کردیم که تمرکز پایگاه مشتری شرکت چه ارتباطی با شیوه های افشای آن دارد. نمونه مورد مطالعه شامل 115 شرکت است که شیوه حذف سیستماتیک از بین شرکت های بزرگ حاضر در بورس اوراق بهادار تهران انتخاب شده اند. دوره مورد مطالعه حد فاصل سال های مالی 1390 تا 1399 است. نتایج پژوهش نشان می دهد که شرکت های دارای پایگاه مشتری متمرکزتر، می توانند افشاهای کمتر یا بیشتر عمومی نسبت به شرکت های دیگر، فراهم کنند. ما همچنین نشان دادیم که برای شرکت های دارای مشتریان شرکتی عمده، فراوانی پیش بینی های درآمد و فروش مدیریت، ارتباط منفی با تمرکز پایگاه مشتری داشته و این ارتباط هنگامی قوی تر می شود که سرمایه گذاری بزرگتر بین تامین کننده و مشتریان وجود داشته باشد.
    کلیدواژگان: تمرکز پایگاه مشتری، شیوه های افشا اطلاعات، پیش بینی درآمد، پیش بینی فروش
  • داود سه یک کار*، نادر نقش بندی صفحات 72-86
    این پژوهش به بررسی تاثیر کیفیت گزارشگری مالی، مالکیت خانوادگی و کیفیت حسابرسی بر کارایی سرمایه گذاری در بین شرکت های بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. در این پژوهش کاربردی، توصیفی- همبستگی از شیوه پس رویدادی استفاده شده است. بررسی متغیرهای پژوهش نیز با استفاده از اطلاعات صورت های مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انجام شد. دوره زمانی مطالعه شامل سال های 1390 تا 1399 و نمونه برگزیده به روش جامعه در دسترس، متشکل از 143 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انتخاب گردید. در طبقه بندی داده های گردآوری شده از نرم افزار اکسل و در بررسی آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون چندگانه در نرم افزار R استفاده شده است. بر اساس تحلیل آماری نتایج در سطح خطای پنج درصد نشان داد: بین کیفیت گزارشگری مالی و کارایی سرمایه گذاری رابطه معنی داری وجود دارد. بین شرکت های دارای مالکیت خانوادگی و کارایی سرمایه گذاری رابطه معنی داری وجود ندارد. کیفیت حسابرسی رابطه بین کیفیت گزارشگری مالی و کارایی سرمایه گذاری را تعدیل نمی کند. کیفیت حسابرسی رابطه بین شرکت های دارای مالکیت خانوادگی و کارایی سرمایه گذاری را تعدیل نمی کند.
    کلیدواژگان: کیفیت گزارشگری مالی، مالکیت خانوادگی، کیفیت حسابرسی، کارایی سرمایه گذاری
  • عالمه دادجوئی*، مژگان میرزائی صفحات 87-99
    به طور کلی گزارش شده است که هر چه اعتماد بیش از حد مدیریتی قوی تر باشد، تاثیر منفی آن بر شرکت بیشتر است. این مطالعه به طور تجربی رابطه بین بیش اطمینانی مدیریتی و تاخیر گزارش حسابرسی را تجزیه و تحلیل می کند. به عبارتی، هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین بیش اطمینانی مدیران و تاخیر گزارش حسابرسی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای نمونه گیری از روش حذف سیستماتیک استفاده شده است که سعی شده داده های مورد نیاز در بازه زمانی سال های 1395 الی 1399 با استفاده از روش تحلیل رگرسیون کلاسیک انجام شود. داده های پژوهش حاضر از نرم افزار ره آورد نوین تهیه شده هست. برای اندازه گیری بیش اطمینانی از دو مدل سرمایه گذاری بیش از حد و سود پیش بینی شده استفاده گردیده و همچنین، برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار استاتا استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که بین بیش اطمینانی مدیران و تاخیر گزارش حسابرسی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه ای وجود ندارد؛ به عبارت دیگر هیچ گونه ارتباطی بین بیش اطمینانی مدیران و تاخیر گزارش حسابرسی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران یافت نشد.
    کلیدواژگان: بیش اطمینانی مدیران، تاخیر گزارش حسابرسی، بورس اوراق بهادار تهران
  • محسن حمیدیان، غزاله سیفی* صفحات 100-115
    خطر حسابرسی زمانی به وجود می آید که حسابرسان نسبت به صورت های مالی حاوی تحریف با اهمیت، نظر نامناسبی ارایه کنند. این خطر ترکیبی از خطر وقوع اشتباهات و یا تحریف های با اهمیت در فرایند تهیه صورت های مالی (خطر ذاتی و کنترل) و خطر کشف نشدن آن از طریق رسیدگی های حسابرس (خطر عدم کشف) می باشد. هدف از انجام این پژوهش بررسی و تبیین رابطه تنوع سازی محصول با اشتباهات حسابرسی می باشد. این پژوهش طی دوره 1395 تا 1399 مورد مشاهده قرارگرفته و با استفاده از رگرسیون لجستیک انجام شد. نتایج این تجزیه وتحلیل رو نمونه آماری به تعداد 143 شرکت که به روش حذف سیستماتیک انتخاب شده اند بیانگر این است که بین تنوع سازی محصول با اشتباهات حسابرسی رابطه معنادار و مثبتی وجود دارد. به این معناست که، زمانی که تنوع سازی محصول افزایش می یابد شرکت با پیچیدگی اطلاعات همراه می شود که این پیچیدگی اطلاعات طبق نظریه نمایندگی منجر به افزایش در عدم تقارن اطلاعاتی خواهد شد که این امر خطای حسابرسی را به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: خطر حسابرسی، تنوع سازی محصول، اشتباهات حسابرسی
  • محمدحسین هادوی فر* صفحات 116-137

    هدف این پژوهش، بررسی رهبری تحول آفرین بر عملکرد شغلی در CSR به عنوان واسطه و نتایج حاصل از عملکرد آن در SME ها که مراکز تحت نظارت اداره بهزیستی شهرستان سبزوار می باشد. مدیریت و رهبری تحولگرا به عنوان یک عملکرد مدیریتی، می تواند نقش موثر در مسیولیت پذیری اجتماعی شرکت ها و سازمان ها عمل نماید. از نظر اجتماعی، سازمان های مسیول بر این باورند که از کارکنان خود باید بهتر مراقبت نمایند و در جستجوی راهی برای بهبود شرایط کاری و رفاه آنها باشند و این کار باید به صورت مستمر صورت گیرد. متغیر مستقل این پژوهش رهبری تحول آفرین است. رهبری تحول آفرین معطوف به سیاست ها، اقدامات و سیستم هایی است که رفتار، طرز فکر و عملکرد کارکنان را تحت تاثیر قرار می دهند. متغیر وابسته این پژوهش عملکرد شغلی است. عملکرد هم به چگونگی انجام وظایف، فعالیتها و نتایج حاصله از آنها اطلاق می شود. مسیولیت پذیری اجتماعی شرکت ها نقش متغیر میانجی در این پژوهش دارد. مسیولیت اجتماعی، مجموعه وظایف و تعهداتی است که سازمان باید در جهت حفظ و کمک به جامعه ای انجام دهد که در آن فعالیت می کند. فرضیات این پژوهش بر اساس تاثیر متغیر مستقل بر متغیر وابسته با توجه به نقش میانجی است. جامعه آماری پژوهش، کلیه مراکز تحت نظارت اداره بهزیستی شهرستان سبزوار است. حداقل حجم نمونه با توجه به فرمول کوکران، جامعه محدود 105 مدیر و کارشناس تخمین زده شده است که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند و با استفاده از نرم افزارPLs به روش مدل یابی معادلات ساختاری پرداخته شده است. برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از پرسشنامه های رهبری تحول آفرین باس و اولیو (1985)، عملکرد شغلی و مسیولیت پذیری اجتماعی جرمی گیلبرت (2010) و نتایج عملکرد بوسینین و کازلاسکایت (2012) استفاده شده است. یافته ها، تمامی فرضیه های پژوهش را تایید کرده و تاثیر رهبری تحول آفرین بر عملکرد شغلی را از طریق مسیولیت پذیری اجتماعی شرکت ها بر نتایج این عملکرد معنی دار کرده است.

    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، مسئولیت پذیری اجتماعی، عملکرد شغلی
  • مژگان میرزائی*، عالمه دادجوئی صفحات 138-155
    نتایج پژوهش های قبلی راجع به عوامل تاثیرگذار بر عدم شفافیت اطلاعات و به موقع بودن گزارشگری مالی محدود و مبهم هستند. علاوه بر این، از توانایی به عنوان یکی از مولفه های یاد می شود که بسیار مورد بحث بوده و بر عوامل درون سازمانی و برون سازمانی شرکت ها تاثیر بسزایی دارد. لذا، هدف این پژوهش بررسی تاثیر توانایی مدیریت بر عدم شفافیت اطلاعات و به موقع بودن گزارشگری مالی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای نمونه گیری در این پژوهش از روش حذف سیستماتیک استفاده شده که طبق این روش، 143 شرکت به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده است. داده های پژوهش حاضر از نرم افزار ره آورد نوین گردآوری شده هست. نتایج نشان می دهد که توانایی مدیریت بر عدم شفافیت اطلاعات تاثیر معناداری ندارد ولی توانایی مدیریت بر گزارشگری مالی به موقع تاثیری مثبت و معنادار دارد؛ به عبارت دیگر می توان این گونه تفسیر کرد که با استفاده از مدیران توانمند می توان از تاخیر به وجود آمده در گزارشگری جلوگیری نمود و از این مولفه برای کاهش تاخیر در گزارشگری مالی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: توانایی مدیریت، عدم شفافیت اطلاعات، به موقع بودن گزارشگری مالی
  • رحیم حسین زاد فیروزی، یونس بادآورنهندی صفحات 156-178

    در این تحقیق به بررسی تاثیر شرایط عدم اطمینان محیطی بر ارتباط بین نقد شوندگی سهام و سود تقسیمی سهام پرداخته شد. برای رسیدن به این هدف در این پژوهش با استفاده از نمونه آماری 108 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران که شامل 630 مشاهده بین سالهای 1390 تا 1395 می باشد به آزمون فرضیه ها پرداخته شد. جهت اندازه گیری نقدشوندگی از شاخصهای (نسبت عدم نقدشوندگی آمیهود، تعداد روزهای معاملاتی سهام، تعداد دفعات معاملات، دفعات گردش سهام و شکاف قیمت های پیشنهادی خرید و فروش) استفاده گردید. و جهت اندازه گیری سود تقسیمی از نسبت سود پرداختی هر سهم به سود هر سهم استفاده گردید و برای اندازه گیری عدم اطمینان محیطی از (نوسان بازده و فروش) استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که عدم اطمینان محیطی بر اساس فروش بر رابطه بین شکاف قیمت های پیشنهادی خرید و فروش با سود تقسیمی سهام تاثیرگذار می باشد. از طرفی دیگر عدم اطمینان محیطی بر اساس بازده بر رابطه بین تعداد دفعات معاملات، شکاف قیمت های پیشنهادی خرید و فروش و سود تقسیمی سهام تاثیر مثبت و معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: نقد شوندگی سهام، سود تقسیمی سهام، عدم اطمینان محیطی
|
  • Zahra Arzpeyma, Shahrokh Bozorgmehriyan, Amiral Bandariyan * Pages 1-16

    During recent decades, the growing trend of industrial progress on one hand and the limitation of natural and environmental resources on the other hand have drawn the attention of human society to the issue of environmental protection, as well as the increasing demand of stakeholders from companies to accept social responsibilities. It encourages people to get involved in environmental and social responsibilities. Therefore, considering the importance of environmental information disclosure; This research has investigated the effect of product market competition on the disclosure of company's environmental information, emphasizing the role of management ability in Tehran Stock Exchange during the period of 2013 to 2019, using the information of 125 companies. Hypotheses were tested using multiple regression and tabular data arrangement. The results showed that product market competition increases the disclosure of companies' environmental information. In other words, in the conditions of existence of a competitive market, the amount of disclosure of environmental information by companies increases. The presence of competition in the market leads to an increase in transparency and a reduction in information asymmetry, because similar and comparable information can be obtained from other competitors active in the market and used to verify the accuracy of the claims and information provided by the company's management. Contract. This increase in transparency leads to an increase in financial performance. The results also indicated that in companies with high-ability managers, the positive relationship between product market competition and environmental disclosure is intensified.

    Keywords: ''Product Market Competition'', ''Environmental Information Disclosure'', ''Management Ability''
  • Amaneh Gerami *, Sabehe Hamid, Atefeh Ghaforian Pages 17-36
    Investigating the impact of knowledge management on the intellectual capital, social capital and innovation of the company, first, the statistical description of the data obtained from the implementation of the questionnaire is discussed, and then the proposed hypotheses are tested. In order to describe the mentioned data, the mean, standard deviation, minimum, maximum, frequency and percentage indicators were calculated using SPSS software, and at the inferential level, confirmatory factor analysis and structural equation modeling (SEM) were used using Lisrel software to check the hypotheses. .The findings show that knowledge management has a positive and significant relationship between intellectual capital and social capital. Knowledge management has a significant impact on innovation. However, intellectual capital and social capital have a significant impact on innovation. On the other hand, knowledge management through the mediation of intellectual capital and social capital has a positive and significant effect on innovation. The value of this article includes concepts for the development of knowledge management and intellectual and social capital that leads to innovation in manufacturing companies. Knowledge management can improve a firm's innovation performance if it is shared and applied effectively.This paper addresses an important issue and the findings may be used by professionals and managers or others interested in advancing knowledge management that leads to innovation.
    Keywords: Knowledge Management, intellectual capital, Social Capital, Innovation, management process
  • Elham Mansourinia *, Fatemeh Anoosha Pages 37-57
    Operating cash flows are particularly important in estimating intrinsic value and shaping investment decisions. Financially constrained companies rely on internal cash flow generation. And the value of predicting cash flow is particularly important in these companies. Increasing the quality of auditing in companies increases the reliability of information, including cash flow information and its predictability. The purpose of this research is to explain the relationship between financial constraints and audit quality with the informational value of operational cash flow forecasting. This research is applied in terms of purpose and correlational in terms of nature and causal method. The statistical population of the research was all the companies admitted to the stock exchange in the period of 5 years from 1395 to 1399, and a total of 110 companies were studied through systematic elimination sampling. The dependent variable of this research is the information value of operating cash flow forecast and the independent variable includes financial constraints and audit quality. Generalized least squares regression was used to test the research hypotheses. The findings of the research showed that there is a positive and significant relationship between financial constraints and the informational value of operational cash flow forecasting. However, there is no significant relationship between audit quality and the information value of operating cash flow forecast.
    Keywords: Informational value of operating cash flow forecast, Financial Constraint, Audit Quality
  • Parvin Chabok Moghadam *, Mohsen Hoseini Olasl Pages 58-71
    In this research, we investigated how the concentration of the company's customer base is related to its disclosure methods. The studied sample includes 115 companies that were selected by systematic elimination from among the large companies present in the Tehran Stock Exchange. The studied period is between the fiscal years 1390 and 1399. Research results show that companies with a more concentrated customer base can provide less or more public disclosures than other companies. We also show that for firms with major corporate customers, the frequency of management's revenue and sales forecasts is negatively related to customer base concentration, and this relationship is stronger when there is greater investment between the supplier and customers.
    Keywords: Customer base concentration, disclosure practices, revenue forecast, sales forecast
  • Davod Seyekkar *, Nader Naghshbandi Pages 72-86
    This study investigated the effect of financial reporting quality, family ownership and audit quality on investment efficiency among Tehran Stock Exchange companies. In this applied, descriptive-correlational research, post-event method is used. Examining the research variables was also done using the information of the financial statements of the companies admitted to the Tehran Stock Exchange. The time period of the study includes the years 1390 to 1399 and the selected sample was selected using the accessible society method, consisting of 143 companies admitted to the Tehran Stock Exchange. Multiple regression was used in R software to classify the data collected from Excel software and to test research hypotheses. Based on the statistical analysis, the results at the five percent error level showed that there is a significant relationship between the quality of financial reporting and investment efficiency. There is no significant relationship between family-owned companies and investment efficiency. Audit quality does not moderate the relationship between financial reporting quality and investment efficiency. Audit quality does not moderate the relationship between family-owned firms and investment performance.
    Keywords: Financial Reporting Quality, Family Ownership, Audit Quality, investment efficiency
  • Alemeh Dadjoei *, Mozhgan Mirzaie Pages 87-99
    In general, it has been reported that the stronger the managerial overconfidence, the greater its negative impact on the firm. This study empirically analyzes the relationship between managerial overconfidence and audit report delay. In other words, the purpose of this research is to investigate the relationship between managers' overconfidence and audit report delay in companies listed on the Tehran Stock Exchange. For sampling, the systematic elimination method was used, and the required data was tried to be collected in the period of 2015 to 2019 using the classic regression analysis method. The data of the present research was prepared from Rahvard Navin software. Two models of overinvestment and predicted profit were used to measure overconfidence, and Stata software was used to analyze the data. The results show that there is no relationship between managers' overconfidence and audit report delay in companies listed on the Tehran Stock Exchange; In other words, no relationship was found between the managers' overconfidence and the delay in the audit report of the companies admitted to the Tehran Stock Exchange.
    Keywords: Managers' overconfidence, Audit Report Delay, Tehran Stock Exchange
  • Mohsan Hamidian, Ghazale Saifi * Pages 100-115
    Audit risk arises when auditors give an unfavorable opinion on financial statements containing material misstatements. This risk is a combination of the risk of errors or significant distortions in the process of preparing financial statements (inherent and control risk) and the risk of not being discovered through the auditor's proceedings (non-discovery risk). The purpose of this research is to investigate and explain the relationship between product diversification and audit errors. This research was observed during the period of 2015 to 2019 and was carried out using logistic regression. The results of this analysis on the statistical sample of 143 companies that were selected by systematic elimination method indicate that there is a significant and positive relationship between product diversification and audit errors. It means that, when product diversification increases, the company is associated with information complexity, which according to agency theory will lead to an increase in information asymmetry, which will lead to audit errors.
    Keywords: audit risk, product diversification, audit errors
  • MohammadHosein Hadavifar * Pages 116-137

    The purpose of this research is to investigate transformational leadership on job performance in CSR as a mediator and the results of its performance in SMEs, which are centers under the supervision of Sabzevar welfare department. Transformational management and leadership as a management function can play an effective role in the social responsibility of companies and organizations. From a social point of view, responsible organizations believe that they should take better care of their employees and look for a way to improve their working conditions and well-being, and this should be done continuously. The independent variable of this research is transformational leadership. Transformational leadership is focused on policies, actions and systems that influence the behavior, thinking and performance of employees. The dependent variable of this research is job performance. Performance refers to how tasks, activities and results are performed. Corporate social responsibility has the role of mediating variable in this research. Social responsibility is a set of duties and obligations that the organization must perform in order to preserve and help the society in which it operates. The assumptions of this research are based on the effect of the independent variable on the dependent variable with regard to the mediator role. The statistical population of the research is all the centers under the supervision of the welfare department of Sabzevar city. The minimum sample size is estimated according to Cochran's formula, a limited population of 105 managers and experts, who were selected by simple random sampling, and structural equation modeling was done using PLs software. To collect the required information, Bass and Olive (1985) transformational leadership questionnaires, Jeremy Gilbert's job performance and social responsibility (2010) and Bosinin and Kazlaskeit's (2012) performance results have been used. The findings have confirmed all the hypotheses of the research and made the effect of transformational leadership on job performance significant through the social responsibility of companies on the results of this performance.

    Keywords: Transformational Leadership, social responsibility, job performance
  • Mozhgan Mirzaie *, Alemeh Dadjoei Pages 138-155
    The results of previous researches about the factors affecting the lack of transparency of information and the timeliness of financial reporting are limited and vague. In addition, ability is mentioned as one of the components that has been discussed a lot and has a significant impact on the internal and external factors of companies. Therefore, the purpose of this research is to investigate the effect of management ability on the lack of transparency of information and the timeliness of financial reporting in companies admitted to the Tehran Stock Exchange. For sampling in this research, the systematic elimination method was used, and according to this method, 143 companies were selected as the research sample. The data of the current research was collected from Rahvard Navin software. The results show that the ability of management does not have a significant effect on the lack of transparency of information, but the ability of management has a positive and significant effect on timely financial reporting; In other words, it can be interpreted in this way that by using capable managers, the delay in reporting can be prevented and this component can be used to reduce the delay in financial reporting.
    Keywords: management ability, lack of transparency of information, timeliness of financial reporting
  • rahim hoseinzad firozi, yones badavar nahandi _ Pages 156-178

    In this research, the impact of environmental uncertainty on the relationship between stock liquidity and stock dividend was investigated. To achieve this goal, in this research, the hypotheses were tested using a statistical sample of 108 companies admitted to the Tehran Stock Exchange, which includes 630 observations between the years 1390 and 1395. In order to measure the liquidity, the indicators (Amihood illiquidity ratio, number of stock trading days, number of transactions, frequency of stock turnover and the gap between bid and offer prices) were used. And in order to measure the dividend, the ratio of dividend paid per share to profit per share was used, and (yield and sales volatility) was used to measure environmental uncertainty. The results of the research showed that environmental uncertainty based on sales has an effect on the relationship between the gap between the bid and offer prices and the stock dividend. On the other hand, the environmental uncertainty based on returns has a positive and significant effect on the relationship between the number of transactions, the gap between bid and offer prices and stock dividends.

    Keywords: Stock liquidity, stock dividend, environmental uncertainty